MCQ on Single Phase Induction Motor

1. In a split phase motor, the running winding should have

(a) high resistance and low inductance
(b) low resistance and high inductance
(c) high resistance as well as high inductance
(d) low resistance as well as low inductance


Answer: (b) low resistance and high inductance
SHOW ANSWER

2. If the capacitor of a single-phase motor is short circuited

(a) the motor will not start
(b) the motor will run
(c) the motor will run in reverse direction
(d) the motor will run in the same direction at reduced R.P.M.


Answer: (a) the motor will not start
SHOW ANSWER

3. In capacitor start single-phase motors

(a) current in the starting winding leads the voltage
(b) current in the starting winding lags the voltage
(c) current in the starting winding is in phase with voltage in running winding
(d) none of the above


Answer: (a) current in the starting winding leads the voltage
SHOW ANSWER

4. In a split phase motor

(a) the starting winding is connected through a centrifugal switch
(b) the running winding is connected through a centrifugal switch
(c) both starting and running windings are connected through a centrifuge switch
(d) centrifugal switch is used to control supply voltage


Answer: (a) the starting winding is connected through a centrifugal switch
SHOW ANSWER

5. The torque developed by a single phase motor at starting is

(a) more than the rated torque
(b) rated torque
(c) less than the rated torque


Answer: (d) zero
SHOW ANSWER

6. Burning out of windings is due to

(a) short circuited capacitor
(b) capacitor value having changed
(c) open circuiting of capacitor
(d) none of the above


Answer: (a) short circuited capacitor
SHOW ANSWER

7. Short-circuiter is used in

(a) repulsion induction motor
(b) repulsion motor
(c) repulsion start induction run motor
(d) none of the above


Answer: (c) repulsion start induction run motor
SHOW ANSWER

8. The range of efficiency for shaded pole motors is

(a) 95% to 99%
(b) 30% to 90%
(c) 50% to 75%
(d) 5% to 35%


Answer: (d) 5% to 35%
SHOW ANSWER

9. In a capacitor start single-phase motor when capacitor Is replaced by a resistance

(a) torque will increase
(c) the motor will consume less power
(c) motor will run in reverse direction
(d) motor will continue to run in same direction


Answer: (d) motor will continue to run in same direction
SHOW ANSWER

10. A hysteresis motor works on the principle of

(a) hysteresis loss
(b) magnetization of rotor
(c) eddy current loss
(d) electromagnetic induction


Answer: (a) hysteresis loss
SHOW ANSWER

11. Which of the following motor will give the highest starting torque ?

(a) D.C. shunt motor
(b) Schrage motor
(c) Repulsion start and induction run motor
(d) Universal motor


Answer: (b) Schrage motor
SHOW ANSWER

12. The speed of a universal motor is generally reduced by using

(a) gear trains
(b) V-belts
(c) brakes
(d) chains


Answer: (a) gear trains
SHOW ANSWER

13. For which of the applications a reluctance motor is preferred ?

(a) Electric shavers
(b) Refrigerators
(c) Signaling and timing devices
(d) Lifts and hoists


Answer: (c) Signaling and timing devices
SHOW ANSWER

14. The motor used on small lathes is usually

(a) universal motor
(b) D.C. shunt motor
(c) Single-phase capacitor run motor
(d) 3-phase synchronous motor


Answer: (c) Single-phase capacitor run motor
SHOW ANSWER

15. Which of the following motors is preferred for sound recording systems ?

(a) Shaded pole motor
(b) Hysteresis motor
(c) Two value capacitor motor
(d) Universal motor


Answer: (b) Hysteresis motor
SHOW ANSWER

16. A Shrage motor can run on

(a) zero slip
(b) negative slip
(c) positive slip
(d) all of the above


Answer: (d) all of the above
SHOW ANSWER

17. Which of the following single-phase motors is suitable for timing and control purposes ?

(a) Reluctance motor
(b) Series motor
(c) Repulsion motor
(d) Universal motor


Answer: (a) Reluctance motor
SHOW ANSWER

18. Single phase induction motor usually operates on

(a) 0.6 power factor lagging
(b) 0.8 power factor lagging
(c) 0.8 power factor leading
(d) unity power factor


Answer: (a) 0.6 power factor lagging
SHOW ANSWER

19. In split-phase motor auxiliary winding is of

(a) thick wire placed at the bottom of the slots
(b) thick wire placed at the top of the slots
(c) thin wire placed at the top of the slots
(d) thin wire placed at the bottom of the slots


Answer: (c) thin wire placed at the top of the slots
SHOW ANSWER

20. Which of the following motors will operate at high power factor?

(a) Shaded pole motor
(b) Split phase motor
(c) Capacitor start motor
(d) Capacitor run motor


Answer: (d) Capacitor run motor
SHOW ANSWER

21. In a two value capacitor motor, the capacitor used for running purposes is

(a) air capacitor
(b) paper spaced oil-filled type
(c) ceramic type
(d) electrolytic type


Answer: (b) paper spaced oil-filled type
SHOW ANSWER

22. In A.C. series motor compensating winding is employed to

(a) reduce the effects of armature reaction
(b) increase the torque
(c) reduce sparking at the brushes
(d) none of the above


Answer: (c) reduce sparking at the brushes
SHOW ANSWER

23. Which of the following motors has highest starting torque ?

(a) Repulsion motor
(b) Shaded pole motor
(c) Capacitor-start motor
(d) Split-phase motor


Answer: (c) Capacitor-start motor
SHOW ANSWER

24. The repulsion start induction-run motor is used because of

(a) good power factor
(b) high efficiency
(c) minimum cost
(d) high starting torque


Answer: (d) high starting torque
SHOW ANSWER

25.In case of shaded pole motor the direction of rotation of the motor is

(a) from main pole to shaded pole
(b) from shaded pole to main pole
(c) either of the above depending on voltage
(d) either of the above depending on power factor


Answer: (a) from main pole to shaded pole
SHOW ANSWER

26. In case of high speed universal motor which of the following needs more attention?

(a) End play
(b) Air gap
(c) Insulation in rotor
(d) Balancing of rotor


Answer: (d) Balancing of rotor
SHOW ANSWER

27. The wattage rating for a ceiling fan motor will be in the range

(a) 200 to 250 W
(b) 250 to 500 W
(c) 50 to 150 W
(d) 10 to 20 W


Answer: (c) 50 to 150 W
SHOW ANSWER

28. Which of the following single-phase motors has relatively poor starting torque ?

(a) Universal motor
(b) Repulsion motor
(c) Capacitor motor
(d) All single phase motors have zero starting torque


Answer: (c) Capacitor motor
SHOW ANSWER

29. Which type of load is offered by cranes and hoists ?

(a) Gradually varying load
(b) Non-reversing, no-load start
(c) Reversing, light start
(d) Reversing, heavy start


Answer: (d) Reversing, heavy start
SHOW ANSWER

MCQ on Single Phase Induction Motor

 

  1. MCQ on Single Phase Induction Motor
  2. Single Phase Motor Questions Answers
  3. Objective Type Questions on Motor

© www.yourelectricalguide.com/ mcq on single phase induction motor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *