Transformer MCQ Questions

1. In a power transformer

(a) primary winding is closer to core
(b) secondary winding is closer to core
(c) low voltage winding is closer to core
(d) high voltage winding is closer to core

Answer: (c) low voltage winding is closer to core
SHOW ANSWER

2. In a transformer, the magnetic coupling between primary and secondary circuit can be increased by

(a) increasing the number of turns
(b) using soft material for windings
(c) using the magnetic core of low reluctance
(d)using transformer oil of batter quality.


Answer: (c) using the magnetic core of low reluctance
SHOW ANSWER

3. If the flux density in the core of a transformer is increased

(a) frequency of secondary winding will change
(b) wave shape on secondary side will be distorted
(c) size of transformer can be reduced
(d) eddy current loss will reduce.


Answer: (c) size of transformer can be reduced
SHOW ANSWER

4. If the supply frequency is increased keeping voltage constant

(a) eddy current losses will decrease
(b) hysteresis losses will decrease
(c) eddy current losses will remain unchanged
(d) hysteresis losses will remain unchanged.


Answer: (c) eddy current losses will remain unchanged
SHOW ANSWER

5. At no load, the current taken by a transformer

(a) lags behind the applied voltage by 80 degree
(b) lags behind the applied voltage by 50 degree
(c) leads the applied voltage by 80 degree
(d) leads the applied voltage by 50 degree.


Answer: (a) lags behind the applied voltage by 80 degree
SHOW ANSWER

6. If the secondary of a 1:10 step up transformer is connected to the primary of a 1:5 step up transformer, the total transformation ratio will be

(a) 15
(b) 30
(c) 50
(d) 2500


Answer: (c) 50
SHOW ANSWER

7. A 1600 kVA, 200 Hz transformer is operated at 50 Hz. Its kVA rating should be restricted to

(a) 800 kVA
(b) 400 kVA
(c) 200 kVA
(d )100 kVA


Answer: (b) 400 kVA
SHOW ANSWER

8. Leakage flux of a transformer may be minimized by

(a) sectionalizing and interleaving the primary and the secondary windings
(b) constantly cooling the core
(c) under rating the transformer
(d) reducing the reluctance of the iron core to the minimum.


Answer: (a) sectionalizing and interleaving the primary and the secondary windings.
SHOW ANSWER

9. Power transformers are usually designed to have maximum efficiency

(a) near full load
(b) at 75% of full load
(c) at 50% of full load
(d) between 50% and 75% of full load.


Answer: (a) near full load
SHOW ANSWER

10. Distribution transformers are usually designed to have maximum efficiency

(a) near full load
(b) at 75% of full load
(c) near 50% of full load
(d) between 50% and 75% of full load.


Answer: (c) near 50% of full load
SHOW ANSWER

11. In a transformer it is difficult to measure the efficiency by output-input measurement method because

(a) the output is sinusoidal and hence cannot be measure
(b) losses are abnormally high
(c) efficiency of transformer is usually high and hence extremely accurate measurements will be necessary
(d) output is out of phase with respect to input.


Answer: (c) Efficiency of transformer is usually high and hence extremely accurate measurements will be necessary.
SHOW ANSWER

12. The leakage flux in a transformer depends upon

(a) load current
(b) load current and voltage
(c) load current, voltage and frequency
(d) load current, voltage, frequency and power factor.


Answer: (a) load current
SHOW ANSWER

13. What is maximum order of flux density used in cores using CRGO sheets

(a) 0.04 webers/m2
(b) 0.4 webers/m2
(c) 1.04 webers/m2
(d) webers/m2


Answer: (b) 0.4 webers/m2
SHOW ANSWER

14. The phase difference between the primary and the secondary voltage of a transformer is

(a) 0 degree
(b) 180 degree
(c) 90 degree
(d) between 30 degree and 60 degree


Answer: (b) 180 degree
SHOW ANSWER

15. The desirable properties of transformer core material is

(a) low permeability and low hysteresis loss
(b) high permeability and high hysteresis loss
(c) low permeability and high hysteresis loss
(d) high permeability and low hysteresis loss


Answer: (d) high permeability and low hysteresis loss
SHOW ANSWER

16. Full load copper loss in a transformer is 1600 watts. At half load the losses will be

(a) 6400 W
(b) 1600 W
(c) 800 W
(d) 400 W


Answer: (d) 400 W
SHOW ANSWER

17. Buchholz relay is generally not provided on transformer below

(a) 1 kVA
(b) 5 kVA
(c) 50 kVA
(d) 500 kVA


Answer: (d) 500 kVA
SHOW ANSWER

18. Operating time of Buchholz relay is in the order of

(a) 0.1 micro second
(b) 0.1 milli second
(c) 0.1 second
(d) 1 second


Answer: (c) 0.1 second
SHOW ANSWER

19. For a transformer, operating at a constant load current, maximum efficiency will occur at

(a) Zero power factor
(b) unity power factor
(c) 0.8 leading power factor
(d) 0.8 lagging power factor.


Answer: (b) unity power factor
SHOW ANSWER

20. “A” class insulation can withstand

(a) temperature rise of 105 degree Celsius
(b) maximum temperature rise of 105 degree Celsius
(c) temperature gradient of 105 degree Celsius
(d) heating rate of 105 Celsius in 24 hours.


Answer: (b) maximum temperature rise of 105 degree Celsius
SHOW ANSWER

21. In which of the following the highest rating transformer is likely to find application ?

(a) Transmission
(b) Substation
(c) Generator
(d) Distribution


Answer: (c) Generator
SHOW ANSWER

22. In a transformer maximum voltage regulation occurs when the power factor of the load is

(a) 0.4
(b) lagging
(c) leading
(d) unity


Answer: (b) lagging
SHOW ANSWER

23. In a transformer minimum voltage regulation occurs when the power factor of the load is

(a) leading
(b) lagging
(c) 0.8
(d) unity


Answer: (a) leading
SHOW ANSWER

24. When a delta connected primary of a 3-phase transformer is connected to 3-phase supply

(a) magnetizing current in phase winding will carry third harmonics but line current will be free from it.
(b) magnetizing current in phase winding will contain third harmonica and line current will also contain third harmonics.
(c) magnetizing current will not contain third harmonics but line current will contain third harmonics.
(d) none of the above.


Answer: (a) magnetizing current in phase winding will carry third harmonics but line current will be free from it.
SHOW ANSWER

25. Scott connections are used to convert

(a) three-phase supply to D.C. supply
(b) three-phase supply to three-phase supply
(c) three-phase supply to two-phase supply
(d) three-phase supply to single-phase supply


Answer: (c) three-phase supply to two-phase supply
SHOW ANSWER

26. Which of the following 3-phase connections of transformer create disturbances in communication systems

(a) star/delta
(b) delta/star
(c) star/star
(d) delta/delta.


Answer: (c) star/star
SHOW ANSWER

27. Delta-delta power transformer is protected by current transformer having

(a) star/star connections
(b) delta/delta connections
(c) star/delta connections
(d) delta/star connections


Answer: (a) star/star connections
SHOW ANSWER

28. Star-star power transformer is protected by current transformer having

(a) star/star connections
(b) delta/delta connections
(c) star/delta connections
(d) delta/star connections


Answer: (b) delta/delta connections
SHOW ANSWER

Transformer MCQ Questions

 

  1. Objective Type Questions on Transformer
  2. MCQ Single Phase Transformer
  3. MCQ Questions on Transformer
  4. Transformer MCQ Online Test
  5. Transformer MCQ Questions

© www.yourelectricalguide.com/ transformer mcq questions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *