DC Motor Questions and Answers pdf

1. The speed of a motor falls from 1100 r.p.m. at no-load to 1050 r.p.m. at rated load. The speed regulation of the motor is

(a) 2.36%
(b) 4.76%
(c) 6.71%
(d) 8.84%


Answer: (b) 4.76%
SHOW ANSWER

2. The armature voltage control of D.C. motor provides

(a) constant torque drive
(b) constant voltage drive
(c) constant current drive
(d) none of the above


Answer: (a) constant torque drive.
SHOW ANSWER

3. The speed of a D.C. shunt motor can be increased by

(a) increasing the resistance in armature circuit
(b) increasing the resistance in field circuit
(c) reducing the resistance in the field circuit
(d) reducing the resistance in the armature circuit


Answer: (b) increasing the resistance in field circuit.
SHOW ANSWER

4. In case the back e.m.f. and the speed of a D.C. motor are doubled, the torque developed by the motor will

(a) remain unchanged
(b) reduce to one-fourth value
(c) increase four folds
(d) be doubled


Answer: (a) remain unchanged.
SHOW ANSWER

5. At the instant of starting when a D.C. motor is put on supply, it behaves like

(a) a highly resistive circuit
(b) a low resistance circuit
(c) capacitive circuit
(d) none of the above


Answer: (b) a low resistance circuit.
SHOW ANSWER

6. Which motor has the poorest speed control?

(a) Differentially compounded motor
(b) Cumulatively compounded motor
(c) Shunt motor
(d) Series motor


Answer: (d) Series motor.
SHOW ANSWER

7. The plugging gives the

(a) zero torque braking
(b) smallest torque braking
(c) highest torque braking
(d) none of the above


Answer: (c) highest torque braking.
SHOW ANSWER

8. If the terminals of armature of D.C. motor are interchanged, this action will offer following kind of braking

(a) regenerative
(b) plugging
(c) dynamic braking
(d) none of the above


Answer: (b) plugging.
SHOW ANSWER

9. Which of the following motors is usually used in household refrigerators ?

(a) D.C. shunt motor
(b) D.C. series motor
(c) Single phase induction motor (split phase start or induction run motor)
(d) Reluctance motor
(e) Synchronous motor


Answer: (c) Single phase induction motor (split phase start, induction run motor).
SHOW ANSWER

10. Ward-Leonard control is basically a

(a) voltage control method
(b) field diverter method
(c) fled control method
(d) armature resistance control method


Answer: (a) voltage control method.
SHOW ANSWER

11. For constant torque drive which speed control method is preferred ?

(a) Field control
(b) Armature voltage control
(c) Shunt armature control
(d) Mechanical loading system


Answer: (b) Armature voltage control.
SHOW ANSWER

12. In Ward-Leonard control the lower limit of speed is imposed by

(a) residual magnetism of the generator
(b) core losses of motor
(c) mechanical losses of motor and generator together
(d) all of the above


Answer: (a) residual magnetism of the generator.
SHOW ANSWER

13. The main disadvantage of the Ward Leonard control method is

(a) high initial cost
(b) high maintenance cost
(c) low efficiency at light loads
(d) all of the above


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

14. The losses occurring in a D.C. generator are given below. Which loss is likely to have the least proportion ?

(a) Magnetic losses
(b) Armature copper losses
(c) Mechanical losses
(d) Field copper losses


Answer: (c) Mechanical losses.
SHOW ANSWER

15. In a D.C. generator all of the following could be the effects of iron losses except

(a) Loss of efficiency
(b) Excessive heating of core
(c) Increase in terminal voltage
(d) Rise in temperature of ventilating air


Answer: (c) Increase in terminal voltage.
SHOW ANSWER

16. The losses occurring in a D.C. generator are given below. Which loss is likely to have highest proportion at rated load of the generator ?

(a) hysteresis loss
(b) field copper loss
(c) armature copper loss
(d) eddy current loss


Answer: (c) armature copper loss.
SHOW ANSWER

17. If ‘t’ be the thickness of the laminations, then eddy current loss in a generator will vary as

(a) 1/t
(b) t
(c) t2
(d) 1/t2


Answer: (c) t2
SHOW ANSWER

18. If Bmax is the maximum flux density, then eddy current loss will vary as

(a) Bmax
(b) Bmax2
(c) Bmax1.2
(d) Bmax2.4


Answer: (b) Bmax2

SHOW ANSWER

19. The hysteresis loss in a D.C. generator varies with the frequency of magnetic reversals as

(a) 1/f
(b) f
(c) f1.6
(d) f2


Answer: (b) f
SHOW ANSWER

20. Which of the following methods of braking is used in rolling mills ?

(a) Dynamic braking
(b) Plugging
(c) Regenerative braking
(d) Mechanical brakes


Answer: (b) Plugging.
SHOW ANSWER

21. Regenerative method of braking is based on that

(a) backe.m.f.is less than the applied voltage
(b) back e.m.f. is equal to the applied voltage
(c) backe.m.f. of rotor is more than the applied voltage
(d) none of the above


Answer: (c) back e.m.f. of rotor is more than the applied voltage.
SHOW ANSWER

22. The retardation test is applicable to shunt motors and generators and is used to find

(a) the copper losses
(b) the stray losses
(c) the friction losses
(d) the eddy current losses


Answer: (b) the stray losses.
SHOW ANSWER

23. Compensating winding in a D.C. machine is placed

(a) on yoke in the pole faces
(b) on yoke in the interpole gap
(c) on armature
(d) none of the above


Answer: (a) on yoke in the pole faces.
SHOW ANSWER

24. Torque developed by a D.C. motor depends upon

(a) magnetic field
(b) active length of the conductor
(c) current flow through the conductors
(d) number of conductors
(e) radius of armature
(f) all above factors


Answer: (f) all above factors.
SHOW ANSWER

25. In a manual shunt motor starter

(a) over load relay is connected in series and no-volt relay in parallel with the load
(b) over load relay is connected in parallel and no volt relay in series with the load
(c) over load relay and no volt relay are both connected in series with the load
(d) over load relay and no volt relay are both connected in parallel with the load


Answer: (a) over load relay is connected in series and no-volt relay in parallel with the load.
SHOW ANSWER

26. Which of the following steps is likely to result in reduction of hysteresis loss in a D.C. generator ?

(a) Providing laminations in armature core
(b) Providing laminations in stator
(c) Using non-magnetic material for frame
(d) Using material of low hysteresis co-efficient for armature core material


Answer: (d) Using material of low hysteresis co-efficient for armature core material.
SHOW ANSWER

27. Which loss in a D.C. generator does not vary with load as well as flux density ?

(a) Copper loss
(b) Eddy current loss
(c) Hysteresis loss
(d) Windage loss


Answer: (d) Windage loss.
SHOW ANSWER

28. The total losses in a well designed D.C. generator of 10 kW will be nearly

(a) 100V
(b) 500 W
(c) 1000 W
(d) 1500 W


Answer: (b) 500 W.
SHOW ANSWER

29. The condition for maximum efficiency for a D.C. generator is

(a) eddy current losses = stray losses
(b) hysteresis losses = eddy current losses
(c) variable losses = constant losses


Answer: (c) variable losses = constant losses.
SHOW ANSWER

30. D.C. generators are normally designed for maximum efficiency around

(a) full-load
(b) rated r.p.m.
(c) rated voltage
(d) all of the above


Answer: (a) full-load.
SHOW ANSWER

DC Motor Questions and Answers pdf

 

  1. DC Motor Quiz MCQ
  2. DC Motor Questions and Answers
  3. Electrical Machines Quiz MCQ Questions

© www.yourelectricalguide.com/ dc motor questions and answers pdf.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *