Electrical Machines Quiz MCQ Questions

1. Between Field’s test and Hopkinson’s test the main common thing is that both

(a) use negligible power
(b) are regenerative tests
(c) need two similar mechanically coupled motors
(d) need two electrically coupled series motors


Answer: (c) need two similar mechanically coupled motors.
SHOW ANSWER

2. The use of armature divertor in the rheostatic method of speed control for a D.C. shunt motor makes the method

(a) less expensive
(b) less wasteful
(c) suitable for rapidly changing loads
(d) unsuitable for changing loads


Answer: (c) suitable for rapidly changing loads.
SHOW ANSWER

3. The series parallel system of speed control of D.C. series motors widely used in traction work gives a speed range of about

(a) 1:10
(b) 1 : 8
(c) 1: 8
(d) 1 : 4


Answer: (d)1 : 4
SHOW ANSWER

4. If conditions for maximum power for a D.C. motor are established the efficiency of the motor will be

(a) less than 50%
(b) 60 to 70%
(c) 80 to 90%
(d) 100%


Answer: (a) less than 50%
SHOW ANSWER

5. In which of the following tests only one motor is required

(a) Brake test
(b) Hopkinson’s test
(c) Field’s test
(d) Swinburne’s test


Answer: (a) Brake test.
SHOW ANSWER

6. In Field’s test for series motors, one motor drives the other machine as

(a) cumulative compound generator
(b) differential compound generator
(c) separately excited generator
(d) series generator


Answer: (c) separately excited generator.
SHOW ANSWER

7. A motor for punching machine is usually subjected to

(a) no load
(b) continuous part toad
(c) continuous full load
(d) intermittent load


Answer: (d) intermittent load.
SHOW ANSWER

8. Which of the following is not necessarily the advantage of D.C. motors over A.C. motors ?

(a) Batter speed control
(b) Low cost
(c) High starting torque
(d) Wide speed range


Answer: (b) Low cost.
SHOW ANSWER

9. The armature shaft of a D.C. motor must be able to withstand

(a) any unbalanced magnetic pull on the armature core
(b) twisting strains due to transmission of torque
(c) bending moment due to the weight of the armature and commutator
(d) all of the above


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

10. In an overloaded motor main danger arises due to

(a) winding getting overheated
(b) bus-bars getting heated
(c) starter getting damaged
(d) bearings getting overheated


Answer: (a) winding getting overheated.
SHOW ANSWER

11. A wide and very sensitive speed control is usually required in case of

(a) elevators
(b) steel rolling mills
(c) colliery winders
(d) all of the above


Answer: (d)all of the above.
SHOW ANSWER

12. Regenerative braking on D.C. shunt motors is used when

(a) the load has overhauling characteristics
(b) the load is variable
(c) the load also acts as a braking force
(d) the load is constantly decreasing


Answer: (a) the load has overhauling characteristics.
SHOW ANSWER

13. Which motor should be used for centrifugal pumps?

(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Either of the above
(d) None of the above


Answer: (b) Shunt motor.
SHOW ANSWER

14. Which of the following methods is most effective in finding out the no load losses in a large D.C. shunt motor ?

(a) Field’s test
(b) Block rotor test
(c) Swinburne’s test
(d) Hopkinson’s test


Answer: (c) Swinburne’s test.
SHOW ANSWER

15. The main disadvantage of Hopkinson’s test for finding efficiency of the shunt D.C. motors is that it

(a) needs one motor and one generator
(b) require two identical shunt machines
(c) requires full-load power
(d) ignores any change in iron loss


Answer: (b) require two identical shunt machines.
SHOW ANSWER

16. Which losses can be determined by performing the retardation test ?

(a) Friction losses
(b) Eddy current losses
(c) Stray losses
(d) Copper losses


Answer: (c) Stray losses.
SHOW ANSWER

17. The generated e.m.f. and the current are in the opposite direction in case of

(a) D.C. generators
(b) D.C. motors
(c) D.C. generators and D.C. motors
(d) none of the above


Answer: (b) D.C. motors.
SHOW ANSWER

18. Hopkinson’s test is conducted at

(a) no load
(b) part load
(c) low load
(d) full load


Answer: (d) full load.
SHOW ANSWER

19. Which of the following tests can be conducted on all types of D.C. machines ?

(a) Hopkinson’s test
(b) Running down test
(c) Block rotor test
(d) Field’s test
(e) Brake test


Answer: (e) Brake test.
SHOW ANSWER

20. In case of a shunt motor if the supply voltage is increased by 10% which of the following will decrease?

(a) full load current
(b) full load speed
(c) starting torque
(d) none of the above


Answer: (a) full load current.
SHOW ANSWER

21. Which of the following, in a D.C. motor can sustain the maximum temperature rise?

(a) Commutator
(b) Armature windings
(c) Slip-rings
(d) Field windings


Answer: (d) Field windings.
SHOW ANSWER

22. Speed control by the variation of flux, in a D.C. shunt motor, will give

(a) constant torque drive
(b) variable torque drive
(c) constant power drive
(d) variable power drive


Answer: (c) constant power drive.
SHOW ANSWER

23. A brake test on D.C. motors is usually restricted to

(a) small horse power motors
(b) variable speed motors
(c) high speed motors
(d) open frame type motors


Answer: (a)small horse power motors.
SHOW ANSWER

24. Which D.C. motor will have least percentage increase of input current for the same percentage increase in the torque?

(a) Shunt motor
(b) Series motor
(c) Cumulative compound motor
(d) Separately excited motor


Answer: (b) Series motor.
SHOW ANSWER

25. In D.C. machines fractional pitch winding is used

(a) to improve cooling
(b) to reduce copper losses
(c) to increase the generated e.m.f.
(d) to reduce the sparking


Answer: (d) to reduce the sparking.
SHOW ANSWER

26. A three point starter is considered suitable for

(a) shunt motors
(b) shunt as well as compound motors
(c) shunt, compound and series motors
(d) all D.C. motors


Answer: (b) shunt as well as compound motors.
SHOW ANSWER

27. Small D.C. motors up to 5 H.P. usually have

(a) 2 poles
(b) 4 poles
(c) 6 poles
(d) 8 poles


Answer: (a)2 poles.
SHOW ANSWER

28. A shearing machine has cyclic load consisting of intermittent light and heavy loads. Which of the following D.C. motor will be suitable for this purpose?

(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulative compound motor
(d) Differential compound


Answer: (c) Cumulative compound motor.
SHOW ANSWER

29. The ratio of starting torque to full load torque is least in case of

(a) series motors
(b) shunt motors
(c) compound motors
(d) none of the above


Answer: (b) shunt motors.
SHOW ANSWER

Electrical Machines Quiz MCQ Questions

 

  1. DC Motor Quiz MCQ
  2. DC Motor Questions and Answers
  3. Electrical Machines Quiz MCQ Questions

© www.yourelectricalguide.com/ electrical machines quiz mcq questions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *