Circuit Breaker MCQ Question Answer

1. The contact resistance is least affected by

(a) the mechanical force applied
(b) the shape of the contact faces
(c) the amount of surface contamination
(d) the ambient temperature.


Answer: (d) the ambient temperature.
SHOW ANSWER

2. As the force on contact is increased, the contact resistance will

(a) increase linearly
(b) increase exponentially
(c) remain unchanged
(d) decrease.


Answer: (d) decrease.
SHOW ANSWER

3. Minimum arcing voltage for platinum is 16 V. It can therefore concluded that when the voltage is below 16 V

(a) it will not possible to interrupt the circuit
(b) it will not possible to pass the current
(c) it will be possible to interrupt any value of current without arcing
(d) it will be possible to interrupt any value of current without bringing contact closer to each other.


Answer: (c) it will be possible to interrupt any value of current without arcing.
SHOW ANSWER

4. The arc voltage produced in the circuit breaker is always

(a) in phase with arc current
(b) leading the arcing current by 90 degrees
(c) lagging the arcing current by 90 degrees


Answer: (a) in phase with arc current.
SHOW ANSWER

4. Sparking between contacts can be reduced by

(a) inserting a resistance in the line
(b) inserting a capacitor in series with the contacts
(c) inserting a capacitor in parallel with the contacts


Answer: (c) inserting a capacitor in parallel with the contacts.
SHOW ANSWER

5. For magnetic blow out of the arc, magnetic field is produced

(a) in the load circuit
(b) parallel to the axis of the arc
(c) at right angles to the axis of the arc.


Answer: (c) at right angles to the axis of the arc.
SHOW ANSWER

6. Sparking occurs when a load is switched off because the circuit has

(a) high inductance
(b) high capacitance
(c) high resistance


Answer: (a) high inductance.
SHOW ANSWER

7. The power factor of the arc in circuit breaker is

(a) always zero
(b) always unity
(c) always lagging
(d) always leading


Answer: (b) always unity
SHOW ANSWER

8. Air blast circuit breaker is usually used for

(a) instantaneous duty
(b) permanent break
(c) intermittent duty
(d) repeated duty


Answer: (d) repeated duty
SHOW ANSWER

9. Flame proof switch gears are usually preferred

(a) on transmission lines of low voltage
(b) substations
(c) in mines
(d) in high MVA capacity circuits


Answer: (c) in mines
SHOW ANSWER

10. Pressure of air in air blast circuit breakers is usually

(a) 1 to 5 kg/cm2
(b) 5 to 10 kg/cm2
(c) 10 to 30 kg/cm2
(d) 35 to 100 kg/cm2


Answer: (c) 10 to 30 kg/cm2
SHOW ANSWER

11. Air used in air blast circuit breaker

(a) must have least carbon dioxide
(b) must have ionized
(c) must have oil mist
(d) must be free from moisture.


Answer: (d) must be free from moisture.
SHOW ANSWER

12. In a circuit breaker the time duration from the instant of fault to the instant of energizing of the trip coil is known as

(a) lag time
(b) lead time
(c) protection time
(d) operation time


Answer: (c) protection time
SHOW ANSWER

13. In a circuit breaker the time duration from the instant of fault to the instant of extinction of arc is known as

(a) lag time
(b) lead time
(c) total clearing time
(d) operation time


Answer: (c) total clearing time
SHOW ANSWER

14. In a circuit breaker the time duration from the instant of fault to the instant of closing of contact is known as

(a) recycle time
(b) total time
(c) gross time
(d) reclosing time.


Answer: (d) reclosing time.
SHOW ANSWER

15. For a high speed circuit breaker the total clearing time is nearly

(a) 1 to 2 cycles
(b) 5 to 10 cycles
(c) 10 to 15 cycles
(d) less than 50 cycles


Answer: (a) 1 to 2 cycles
SHOW ANSWER

16. If the power factor is zero, the active recovery voltage will be

(a) minimum
(b) 0.5
(c) 0.707
(d) maximum


Answer: (d) maximum
SHOW ANSWER

17. Which of the following circuit breaker will produce the least arc energy

(a) Minimum oil circuit breaker
(b) Air blast circuit breaker
(c) Plain oil circuit breaker
(d) All will produce same energy.


Answer: (b) Air blast circuit breaker
SHOW ANSWER

18. For a circuit breaker ‘break time’ is

(a) same as opening time
(b) opening time + arc duration
(c) opening time + arc duration + resistor current duration


Answer: (c) opening time + arc duration + resistor current duration.
SHOW ANSWER

19. The breaking capacity of a circuit breaker in MVA (3 phase) is given by

(a) rated service voltage x rated symmetrical current
(b) 1.1 x rated service voltage x rated symmetrical current
(c) √2 x rated service voltage x rated symmetrical current
(d) √3 x rated service voltage x rated symmetrical current


Answer: (d) √3 x rated service voltage x rated symmetrical current.
SHOW ANSWER

20. Which relay is used for feeders?

(a) MHO relay
(b) Translay relay
(c) Merz Price Protection
(d) Buchholz relay


Answer: (b) Translay relay
SHOW ANSWER

21. MHO relay is used for

(a) rectifiers
(b) circuit breakers
(c) transmission lines
(d) feeders


Answer: (c) transmission lines
SHOW ANSWER

22. Merz Price protection is used on

(a) substations
(b) capacitor banks
(c) induction motors
(d) generators


Answer: (d) generators
SHOW ANSWER

23. The advantage of neutral earthing is

(a) simplified design of earth fault protection
(b) over-voltage due to lightening can be discharged to the earth
(c) freedom from persistent arcing ground
(d) all of the above.


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

24. The protection against over-voltage due to lightening is provided by

(a) use of surge diverters
(b) low tower footing resistance
(c) use of over head ground wires
(d) any of the above.


Answer: (d) any of the above.
SHOW ANSWER

25. Which of the following is a conducting medium for electric current?

low temperature gas
(a) high temperature gas
(b) dissociated gas
(c) plasma.


Answer: (c) plasma.
SHOW ANSWER

26. In circuit breakers the contact space is ionized by

(a) thermal ionization of gas
(b) thermal emission from the surface of contacts
(c) field emission from the surface of contacts
(d) any of the above.


Answer: (d) any of the above.
SHOW ANSWER

Circuit Breaker MCQ Question Answer

 

  1. MCQ Questions on Electrical Cable
  2. MCQ on Switchgear and Protection
  3. Circuit Breaker MCQ Question Answer
  4. Circuit Breaker Multiple Choice Questions

© www.yourelectricalguide.com/ circuit breaker mcq question answer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *