MCQ Questions on Electrical Cable

1. The insulating material for cable should have

(a) low cost
(b) high dielectric strength
(c) high mechanical strength
(d) all of the above.


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

2. Which of the following Protects a cable against mechanical injury ?

(a) Bedding
(b) Sheath
(c) Armouring
(d) None of the above


Answer: (c) Armouring
SHOW ANSWER

3. Empire tape is

(a) varnished cambric
(b) vulcanized rubber
(c) impregnated paper
(d) none of the above


Answer: (a) varnished cambric
SHOW ANSWER

4. The thickness of the layer of insulation on the conductor, in cables, depends upon

(a) reactive power
(b) power factor
(c) voltage
(d) current carrying capacity.


Answer: (c) voltage
SHOW ANSWER

5. The bedding on a cable consists of

(a) hessian cloth
(b) jute
(c) any of the above
(d) none of the above.


Answer: (c) any of the above
SHOW ANSWER

6. In a cable immediately above metallic sheath ………….is provided.

(a) earthing connection
(b) bedding
(c) armouring
(d) none of the above.


Answer: (c) armouring
SHOW ANSWER

7. The current carrying capacity of cables in D.C. is more than that in A.C. mainly due to

(a) non-existence of any stability limit
(b) smaller dielectric loss
(c) absence of ripples
(d) absence of harmonics
(e) none of the above.


Answer: (b) smaller dielectric loss
SHOW ANSWER

8. ……….. cables are used for 132 kV lines.

(a) High tension
(b) Super tension
(c) Extra high tension
(d) Extra super voltage.


Answer: (d) Extra super voltage.
SHOW ANSWER

9. The minimum dielectric stress in a cable is at

(a) armour
(b) bedding
(c) conductor surface
(d) lead sheath.


Answer: (d) lead sheath.
SHOW ANSWER

10. In single wire cables armouring is not done to

(a) avoid excessive sheath losses
(b) make it flexible
(c) either of the above
(d) none of the above.


Answer: (a) avoid excessive sheath losses
SHOW ANSWER

11. Dielectric strength of rubber is around

(a) 5 kV/mm
(b) 15 kV/mm
(c) 30 kV/mm
(d) 200 kV/mm .


Answer: (c) 30 kV/mm
SHOW ANSWER

12. Low tension cables are generally used up to

(a) 200 V
(b) 500 V
(c) 700 V
(d) 1000 V


Answer: (d) 1000 V
SHOW ANSWER

13. In a cable, the maximum stress under operating conditions is at

(a) insulation layer
(b) sheath
(c) armour
(d) conductor surface.


Answer: (d) conductor surface
SHOW ANSWER

14. High tension cables are generally used up to

(a) 11 kV
(b) 33 kV
(c) 66 kV
(d) 132 kV


Answer: (a) 11 kV
SHOW ANSWER

15. The surge resistance of cable is

(a) 5 ohms
(b) 20 ohms
(c) 60 ohms
(d) 100 ohms


Answer: (c) 60 ohms
SHOW ANSWER

16. In the cables, the location of fault is usually found out by comparing

(a) the resistance of the conductor
(b) the inductance of conductors
(c) the capacitances of insulated conductors
(d) all above parameters.


Answer: (d) all above parameters.
SHOW ANSWER

17. In capacitance grading of cables we use a………. dielectric.

(a) composite
(b) porous
(c) homogeneous
(d) hygroscopic.


Answer: (a) composite
SHOW ANSWER

18. Pressure cables are generally not used beyond

(a) 11 kV
(b) 33 kV
(c) 66 kV
(d) 132 kV


Answer: (c) 66 kV
SHOW ANSWER

19. The material for armouring on cable is usually

(a) steel tape
(b) galvanized steel wire
(c) any of the above
(d) none of the above.


Answer: (c) any of the above
SHOW ANSWER

20. Cables, generally used beyond 66 kV are

(a) oil filled
(b) S.L. type
(c) belted
(d) armoured


Answer: (a) oil filled
SHOW ANSWER

21. The relative permittivity of rubber is

(a) between 2 and 3
(b) between 5 and 6
(c) between 8 and 10
(d) between 12 and 14


Answer: (a) between 2 and 3
SHOW ANSWER

22. Solid type cables are considered unreliable beyond 66 kV because

(a) insulation may melt due to higher temperature
(b) skin effect dominates on the conductor
(c) of corona loss between conductor and sheath material
(d) there is a danger of breakdown of insulation due to the presence of voids.


Answer: (d) there is a danger of breakdown of insulation due to the presence of voids.
SHOW ANSWER

23. If the length of a cable is doubled, its capacitance

(a) becomes one-fourth
(b) becomes one-half
(c) becomes double
(d) remains unchanged.


Answer: (c) becomes double
SHOW ANSWER

24. In cables the charging current

(a) lags the voltage by 90oC
(b) leads the voltage by 90oC
(c) lags the voltage by 180oC
(d) leads the voltage by 180oC


Answer: (b) leads the voltage by 90oC
SHOW ANSWER

25. A certain cable has an insulation of relative permittivity 4. If the insulation is replaced by one of relative permittivity 2, the capacitance of the cable will become

(a) one half
(b) four times double
(c) none of the above.


Answer: (a) one half
SHOW ANSWER

26. If a cable of homogeneous insulation has a maximum stress of 10 kV/mm, then the dielectric strength of insulation should be

(a) 5 kV/mm
(b) 10 kV/mm
(c) 15 kV/mm
(d) 30 kV/mm


Answer: (b) 10 kV/mm
SHOW ANSWER

27. In the cables, sheaths are used to

(a) prevent the moisture from entering the cable
(b) provide enough strength
(c) provide proper insulation
(d) none of the above


Answer: (a) prevent the moisture from entering the cable.
SHOW ANSWER

28. The intersheaths in the cables are used to

(a) minimize the stems
(b) avoid the requirement of good insulation
(c) provide proper stress distribution
(d) none of the above.


Answer: (c) provide proper stress distribution.
SHOW ANSWER

29. The electrostatic stress in underground cables is

(a) same at the conductor and the sheath
(b) minimum at the conductor and maximum at the sheath
(c) maximum at the conductor and minimum at the sheath
(d) zero at the conductor as well as at the sheath
(e) none of the above.


Answer: (c) maximum at the conductor and minimum at the sheath.
SHOW ANSWER

30. The breakdown of insulation of the cable can be avoided economically by the use of

(a) intersheaths
(b) insulating materials with different dielectric constants
(c) intersheaths and insulating materials with different dielectric constants
(d) none of the above.


Answer: (c) intersheaths and insulating materials with different dielectric constants.
SHOW ANSWER

31. The insulation resistance of the cable decreases with

(a) the increase in length of the insulation
(b) the decrease in the length of the insulation
(c) none of the above.


Answer: (a) the increase in length of the insulation.
SHOW ANSWER

32. A cable carrying alternating current has

(a) hysteresis losses only
(b) hysteresis and leakage losses only
(c) hysteresis, leakage and copper losses only
(d) hysteresis, leakage, copper and friction losses.


Answer: (b) hysteresis and leakage losses only.
SHOW ANSWER

33. Capacitance grading of cable implies

(a) use of dielectrics of different permittivities
(b) grading according to capacitance of cables per km length
(c) cables using single dielectric in different concentrations
(d) capacitance required to be introduced at different lengths to counter the effect of inductance
(e) none of the above.


Answer: (a) use of dielectrics of different permittivities.
SHOW ANSWER

34. Underground cables are laid at sufficient depth

(a) to minimize temperature stresses
(b) to avoid being unearthed easily due to removal of soil
(c) to minimize the effect of shocks and vibration, duo to passing vehicles etc.
(d) for all of the above reasons.


Answer: (c) to minimize the effect of shocks and vibration, due to passing vehicles etc.
SHOW ANSWER

35. The advantage of cables over overhead transmission lines is

(a) easy maintenance
(b) low cost
(c) can be used in congested areas
(d) can be used in high voltage circuits


Answer: (c) can be used in congested areas.
SHOW ANSWER

36. The thickness of metallic shielding on cables is usually

(a) 0.04 mm
(b) 0.2 to 0.4 mm
(c) 3 to 5 mm
(d) 40 to 60 mm


Answer: (c) 3 to 5 mm.
SHOW ANSWER

37. Cables for 220 kV lines are invariably

(a) mice insulated
(b) paper insulated
(c) compressed oil or compressed gas insulated
(d) rubber insulated
(e) none of the above.


Answer: (c) compressed oil or compressed gas insulated.
SHOW ANSWER

38. A cable is to be designed for use on 1000 kV, which insulation would you prefer?

(a) PVC
(b) Vulcanized rubber
(c) Impregnated paper
(d) Compressed SF6 gas
(d) none of the above.


Answer: (d) Compressed SF6 gas
SHOW ANSWER

39. If a power cable and a communication cable are to run parallel the minimum distance between the two, to avoid interference, should be

(a) 2 cm
(b) 10 cm
(c) 50 cm
(d) 400 cm


Answer: (c) 50 cm
SHOW ANSWER

40. Copper as conductor for cables is used as

(a) annealed
(b) hardened and tempered
(c) hard drawn
(e) alloy with chromium.


Answer: (a) annealed
SHOW ANSWER

41. The insulating material should have

(a) low permittivity
(b) high resistivity
(c) high dielectric strength
(d) all of the above.


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

42. The advantage of oil filled cables is

(a) more perfect impregnation
(b) smaller overall size
(c) no ionization, oxidation and formation of voids
(d) all of the above.


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

43. The disadvantage with paper as insulating material is

(a) it is hygroscopic
(b) it has high capacitance
(c) it is an organic material
(d) none of the above.


Answer: (a) it is hygroscopic.
SHOW ANSWER

44. The breakdown voltage of a cable depends on

(a) presence of moisture
(b) working temperature
(c) time of application of the voltage.
(d) all of the above.


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

MCQ Questions on Electrical Cable

 

  1. MCQ Questions on Electrical Cable
  2. MCQ on Switchgear and Protection
  3. Circuit Breaker MCQ Question Answer
  4. Circuit Breaker Multiple Choice Questions

© www.yourelectricalguide.com/ mcq questions on electrical cable.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *