MCQ on Switchgear and Protection

1. Low voltage circuit breakers have rated voltage of less than

(a) 220 V
(b) 400 V
(c) 1000 V
(d) 10,000 V


Answer: (c) 1000 V
SHOW ANSWER

2. The fault clearing time of a circuit breaker is usually

(a) few minutes
(b) few seconds
(c) one second
(d) few cycles of supply voltage


Answer: (d) few cycles of supply voltage
SHOW ANSWER

3. When a HVAC circuit breaker is tested for endurance, it is tested for at least

(a) 1000 opening- closing operations
(b) 100 opening- closing operations
(c) 10 opening- closing operations
(d) 5 opening- closing operations


Answer: (a) 1000 opening- closing operations
SHOW ANSWER

4. For high voltage ac circuit breakers, the rated short circuit current is passed for

(a) 0.01 seconds
(b) 0.1 seconds
(c) 3 seconds
(d) 30 seconds


Answer: (c) 3 seconds
SHOW ANSWER

5. SF6 gas is

(a) yellow in color
(b) has pungent odor
(c) is highly toxic
(d) in non-inflammable


Answer: (d) in non-inflammable
SHOW ANSWER

6. The pressure of SF6 gas in circuit breakers is of the order of

(a) 100 mm Hg
(b) 1 kg/cm2
(c) 3 to 5 kg/cm2
(d) 30 to 50 kg/cm2


Answer: (c) 3 to 5 kg/cm2
SHOW ANSWER

7. SF6 gas

(a) is lighter than hydrogen
(b) is lighter than air
(c) has density 2 times as compared to that of air
(d) has density 5 times as compared to that of air


Answer: (d) has density 5 times as compared to that of air
SHOW ANSWER

8. In a vacuum circuit breaker, the vacuum is of the order of

(a) 10 mm Hg
(b) 10-2 mm Hg
(c) 10-6 mm Hg
(d) 10-9 mm Hg


Answer: (d) 10-9 mm Hg
SHOW ANSWER

9. In a HRC fuse the time between cut-off and final current zero is known as

(a) total operating time
(b) arcing time
(c) pre-arcing time
(d) any of the above.


Answer: (b) arcing time
SHOW ANSWER

10. Fusing factor of a HRC fuse is

(a) Minimum fusing current/Current rating
(b) Minimum fusing current/Minimum rupturing time
(c) Maximum fusing current/Minimum fusing current
(d) Minimum fusing current/Prospective current of a circuit


Answer: (a) Minimum fusing current/Current rating
SHOW ANSWER

11. Under normal conditions, a circuit breaker should be inspected

(a) every day
(b) every week
(c) once in 6 months or 12 months
(d) once in 6 years to 7 years.


Answer: (c) once in 6 months or 12 months
SHOW ANSWER

12. The contact resistance of a circuit breaker is of the order of

(a) 20 micro ohms ± 10
(b) 20 milli ohms ± 10
(c) 20 ohms ± 10
(d) 200 ohms ± 10


Answer: (a) 20 micro ohms ± 10
SHOW ANSWER

13. The insulation resistance of a high voltage circuit breaker is

(a) 1 kΩ
(b) 10 kΩ
(c) 20 Mega ohms
(d) 2000 Mega ohms


Answer: (d) 2000 Mega ohms
SHOW ANSWER

14. In a circuit breaker if the insulation resistance between phase terminal and earthed frame is less than the specified limit, the probable cause could be

(a) moisture
(b) dirty insulation surface
(c) carbon or copper particles sticking to the internal surface
(d) any of the above.


Answer: (d) any of the above.
SHOW ANSWER

15. The normal frequency RMS voltage that appears across the breaker poles after final arc extinction has occurred, is

(a) recovery voltage
(b) restriking voltage
(c) supply voltage
(d) peak voltage.


Answer: (a) recovery voltage
SHOW ANSWER

16. The transient voltage that appears across the contacts at the instant of arc extinction is called

(a) recovery voltage
(b) restriking voltage
(c) supply voltage
(d) peak voltage.


Answer: (b) restriking voltage
SHOW ANSWER

17. In a circuit breaker the active recovery voltage depends upon

(a) power factor
(b) armature reaction
(c) circuit conditions
(d) all of the above.


Answer: (d) all of the above.
SHOW ANSWER

18. A fuse wire posses

(a) inverse time characteristics
(b) direct time characteristics
(c) neither of the above.


Answer: (a) inverse time characteristics
SHOW ANSWER

19. Fuse protection is used for current ratings up to

(a) 10 A
(b) 20 A
(c) 50 A
(d) 100 A


Answer: (d) 100 A
SHOW ANSWER

20. The fuse current in amperes is related with fuse wire diameter D as

(a) I α 1/D
(b) I α D
(c) I α D3/2
(d) I α D2


Answer: (c) I α D3/2
SHOW ANSWER

21. A fuse wire should have

(a) low specific resistance and high melting point
(b) low specific resistance and low melting point
(c) high specific resistance and high melting point
(d) high specific resistance and low melting point


Answer: (d) high specific resistance and low melting point.
SHOW ANSWER

22. The number of cycles in which a high speed circuit breaker can complete its operation is

(a) 3 to 8
(b) 10 to 18
(c) 20 to 30
(d) 40 to 50


Answer: (a) 3 to 8
SHOW ANSWER

23. For extra high voltage lines which circuit breaker is preferred.

(a) Bulk oil circuit breaker
(b) Vacuum circuit breaker
(c) SF6 circuit breaker
(d) Minimum oil circuit breaker


Answer: (c) SF6 circuit breaker
SHOW ANSWER

24. A material best suited for manufacturing of fuse wire is

(a) Aluminum
(b) Silver
(c) Lead
(d) Copper


Answer: (b) Silver
SHOW ANSWER

25. In a circuit breaker the current which exists at the instant of contact separation is known as

(a) restriking current
(b) breaking current
(c) surge current
(d) recovery current


Answer: (b) breaking current
SHOW ANSWER

26. Breaking capacity of a circuit breaker is usually expressed in terms of

(a) Amperes
(b) Volts
(c) MW
(d) MWA


Answer: (d) MWA
SHOW ANSWER

MCQ on Switchgear and Protection

 

  1. MCQ Questions on Electrical Cable
  2. MCQ on Switchgear and Protection
  3. Circuit Breaker MCQ Question Answer
  4. Circuit Breaker Multiple Choice Questions

© www.yourelectricalguide.com/ mcq on switchgear and protection.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *